Vraag & antwoord (faq)


Algemene vragen

Is Georgië veilig?

Georgië is is een veilig land, er is veel politie op straat aanwezig en criminaliteit is er nauwelijks te vinden. Voor de regio's Abchazië & Zuid-Ossetië is een negatief reisadvies actief, hier hoeft u echter niet te komen.

Heb ik een visum nodig voor Georgië?

Als paspoorthouder van de E.U. heeft u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 1 jaar.

Wat is de minimale geldigheidsduur van mijn paspoort bij afreizen naar Georgië?

Uw paspoort moet tot na 6 maanden geldig zijn na uw verblijf. Lees hier alles over op de website van onze partner Why Me Tbilisi.

Welke vaccinaties heb ik nodig bij een reis naar Georgië?

Inentingen zijn niet verplicht als u op reis gaat naar Georgië. De volgende vaccinaties worden door ons aanbevolen:
DTP (Difterie, Tetanus en Polio) & Hepatitus A (besmettelijke geelzucht)
Verder raden we u aan als u in de mogelijkheid bent om een Hepatitus B vaccinatie te nemen.
Meer kunt u lezen op de pagina gezond en veilig van Why Me Tbilisi.

Hoe reis ik naar Georgië?

Naar Georgië reizen is goed bereikbaar per vliegtuig, met de auto reizen is ook mogelijk. Indien mogelijk raden wij u vanwege de afstand aan om gebruik te maken van het vliegtuig. Vliegen is onder andere mogelijk vanaf Brussel, Schiphol of Düsseldorf Airport.

Hoe is het eten in Georgië?

Naar onze ervaring zijn er in het algemeen en zeker in Tbilisi geen problemen met de hygiëne en voedselveiligheid. Wij hebben op diversen locatie's in Tbilisi en omgeving heerlijk gegeten en gedronken. Absolute aanrader is de Georgische wijn. Wij zijn bekend met de beste restaurants en wijnhuizen van Tbilisi en omgeving.

Wat zijn de verblijfskosten in Georgië?

Onze partner Why Me Tbilisi biedt full service pakketten aan in combinatie met hun eigen accommodatie in Tbilisi, Georgië. Dit tegen zeer scherpe prijzen. Als organisatie zonder winstoogmerk is het ons doel om u een geheel verzorgde kwalitatieve reis naar Tbilisi, Georgië te kunnen bieden. De uiteindelijke verblijfskosten zijn afhankelijk van de lengte van uw verblijf, uw specifieke voorkeuren en budget. Neem rechtstreeks contact op met onze partner Why Me Tbilisi voor meer informatie.

Is een medische behandeling in Georgië duur?

Een medische behandeling is in verhouding tot in België een stuk goedkoper aan te bieden. Dit onder andere door de lage arbeidskosten in Georgië. De prijzen van een medische behandeling zijn in Georgië zeer interessant op het moment dat uw behandeling bij ons niet vergoed wordt.

Wat doet Stichting Healthcare in Georgia (zorgingeorgie.be)?

Onze stichting Healthcare in Georgia heeft als doel mensen bewust maken over het bestaan van bacteriofagen en bacteriofaag behandelingen. Onze partner Why Me Tbilisi ondersteund en begeleidt mensen welke naar Georgië willen reizen. Why Me Tbilisi is gespecialiseerd in reizen met als doel een bacteriofagen behandeling.


Vragen over Bacteriofagen / bacteriofagen behandeling

Wat is een bacteriofaag?

Bacteriofagen zijn van nature aanwezig en in balans met de bacteriën die leven in en op ons lichaam. Een bacteriofaag is een natuurlijk virus voor bacteriën welke in staat is deze gericht te vernietigen door de bacterie als het ware op te blazen.

Waarom bacteriofagen gebruiken?

De inzet van bacteriofagen is in vele gevallen de oplossing voor mensen welke te maken hebben met antibiotica resistente bacteriën. Bacteriofagen hebben ten opzichte van antibiotica het voordeel dat deze specifiek te werk gaan en de goede bacteriën welke we nodig hebben laat leven.

Waar kan ik bacteriofagen kopen?

Bacteriofagen zijn nog niet te koop of te bestellen in België en zijn geen toegestaan geneesmiddel binnen de E.U. Fagen zijn in Georgië verkrijgbaar bij het Phage Therapy Center in combinatie met een bacteriofaag behandeling. Lees verder voor meer informatie betreffende de mogelijkheden van een bacteriofagen behandeling in Georgië.

Zijn bacteriofagen toegestaan als geneesmiddel in België of Nederland?

Bacteriofagen zijn momenteel nog geen erkende geneesmiddelen binnen de E.U. en dus niet toegestaan als medicijn in België of Nederland.

Is een bacteriofagen behandeling mogelijk in België?

Een bacteriofagen behandeling is bij ons nog niet mogelijk, uitzonderingen buiten beschouwing gelaten. Een bacteriofagen behandeling onder zelfde voorwaarden als in België op grotere schaal mogelijk in Polen. Verder is behandeling is mogelijk in Georgië. Voor meer informatie over bacteriofaag therapie in Georgië kunt u contact opnemen met Why Me Tbilisi.

Zijn bacteriofagen gevaarlijk?

Bacteriofagen vernietigen alleen de bacteriën waarvoor ze bestemd zijn, alle goede bacteriën blijven ongemoeid.

Welke bacteriële infecties kunnen nog niet behandeld worden met bacteriofagen?

O.a. Virale infecties, ziekte van Lyme, Chlamydia, Tuberculosis, andere mycobacteriele infecties, spirocheten en rickettsia infecties (bijvoorbeeld Vlektyfes), HMS type EDS, Fibromyalgie, Tinnitus.

Welke bacteriële infecties kunnen er met bacteriofagen therapie behandeld worden?

Een greep uit de mogelijkheden:

• Infectie van de huid of weke delen in combinatie met brandwonden, wonden, cellulitis, abscessen, folliculitis, impetigo en pyoderma
• Bot- en gewrichtsontstekingen zoals bacteriële artritis, osteomyelitis en ontstekingen als gevolg van protheses
• Oogontstekingen zoals bacteriële conjunctivitis
• Urineweg infecties zoals prostatitis, urethritis and cystitis
• KNO infecties zoals sinusitis, pharyngitis, otitis media, and otitis externa
• Luchtweginfecties: cystic fibrosis and chronische luchtweginfecties
• Gingivitis and stomatitis
• Maag darm infecties zoals onder andere gastro-intestinale condities, prikkelbaar darmsyndroom
• MRSA
• VRE (Vancomycineresistente enterokokken)
• CRE (Carbapenemresistente Enterobacteriën)
• ESBL vormende bacteriën (Extended-spectrum bèta-lactamase)

Voor een volledig overzicht kunt u terecht op de website van het Eliava Phage Therapy Center.

Wat doet het Eliava Instituut?

Het Eliava instituut is pionier op het vlak van onderzoek naar bacteriofagen en actief sinds 1923. Het Eliava instituut beschikt met meer dan 2000 bacteriofagen over de grootste bibliotheek wereldwijd. Hier worden specifieke fagen ontwikkeld om gericht bacteriën te vernietigen.

Wat doet het Eliava Phage Therapy Center?

Het Phage Therapy Center voorziet in bacteriofagen behandelingen en is gelegen naast het Eliava Instituut. Ze maken gebruik van de fagen afkomstig van het Eliava instituut.

Wat zijn de kosten van een bacteriofagen behandeling?

De kosten van een bacteriofagen behandeling zijn afhankelijk van diversen factoren, enkel de behandelend kliniek kan hier verdere mededelingen over doen. Neem contact op met Why Me Tbilisi voor meer informatie over de prijzen betreffende de reis en het verblijf inclusief begeleiding in Georgië.

Wat is nodig voor er tot behandeling kan worden overgegaan?

Bacteriofagen worden specifiek ontwikkelt en gemaakt voor één bacterie of reeks van bacteriën. Om te kunnen bepalen welke bacteriofaag of bacteriofagen nodig zijn bij de behandeling is het vereist om een gevoeligheidstest af te nemen. Bacteriofagen zullen de bacterie volledig vernietigen als de faag goed "matched" met de bacterie waarvoor hij bedoeld is.

Door middel van de gevoeligheidstest in het laboratorium wordt er bepaald of de bacterie van de patiënt “gevoelig” is voor -en behandeld kan worden met de standaard fagen die beschikbaar zijn. Als het onderzoek uitwijst dat de bacterie niet voor de standaard faag gevoelig is, kan er ook een op maat gemaakte bacteriofaag ontwikkeld worden, de zogenaamde custom faag.

Ik heb interesse in een bacteriofagen behandeling, wat nu?

Patiënten van over de hele wereld gaan naar Tbilisi om behandeld te worden voor antibiotica resistente infecties met behulp van de unieke collectie bacteriofagen van het Eliava Instituut. De behandeling in de behandelende kliniek bestaat uit alle noodzakelijke diagnostische testen. Ook zijn de consulten van alle medisch specialisten, zoals o.a. een internist, uroloog, gynaecoloog, neuroloog, dermatoloog en KNO arts inbegrepen evenals de standaard bacteriofagen.

Stichting Healthcare in Georgia heeft als missie het ondersteunen en begeleiden van mensen welke naar Georgië willen afreizen voor het verkrijgen van bacteriofaag therapie en doet dit in samenwerking met Why Me Tbilisi.